Pastelizacija 2010

U sklopu Cest is d'Best festivala i ove smo godine organizirali festival uličnog slikanja Pastelizacija 2010 u Zagrebu. Slikalo se suhim pastelema po zahtjevnoj asfaltnoj podlozi na Zrinjevcu. Izuzetnu posjećenost možemo zahvaliti odličnoj lokaciji u samom centru grada i sunčanom danu nakon dugog kišnog razdoblja. Naši radovi privukli su brojne zagrepčane i mnoge goste koji su se ovih dana zatekli u Zagrebu. Festival Pastelizacija nije bio natjecateljskog tipa, ali da bi dodali malo začina imali smo glasanje u dvije kategorije. Svaki sudionik imao je pravo glasati za svog favorita, a dali smo priliku i prolaznicima koji su s oduševljenjem krenuli obilaziti i ocijenjivati radove. Ove godine smo imali nekoliko pionira koji su se poigrali 3D tehnikom, što je izgleda najviše dojmilo sudionike te je rad "Pas" od Darka Jovanovića iz Osijeka izabran za najbolji po njihovom izboru.

Dosta radova bilo je na temu likova iz crtanih filmova, a to su s oduševljenjem najviše prihvatili najmlađi i njihovi roditelji i na kraju je rad "Shrek" od Marka Gašparića izabran za najboljeg po izboru prolaznika. Gotovo svi radovi bili su veličine 1,5 x 1,5 metara.

Festival je bio namijenjen odraslima ali su i najmlađi imali priliku upraljati ruke. Kod paviljona na Zrinjevcu nacrtan je 14 metara veliki logo Cest is d'besta u obliku klauna koji žonglira, koji je bio obrubljen kartonima, a djeca su ga ispunjavala svojim radovima. Oduševljeni mali umjetnici brzo su popunili klauna i počeli crtati gdje god bi našli malo čistog pločnika.